Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Πώς από το εμπόριο προκαλείται η έκπτωση της ηθικής


Επικοινώνησε μαζί μου ένας άνθρωπος που οργανώνει πεζοπορίες, ζητώντας μου να του προτείνω διαδρομή για εξόρμηση που να οδηγεί σε σπήλαιο, ώστε και/για να το επισκεφτούν οι εκδρομείς.

Μα του λέω, δεν μπαίνει όποιος θέλει μέσα σε σπήλαιο. Αρχικά δεν μπαίνεις χωρίς εξοπλισμό, γνωρίζω κάποιον που έγδαρε το κεφάλι του σε σταλακτίτη και δεν κλείνει η πληγή, διότι είναι μύκητες και ανατροφοδοτούνται. Θα νοικιάσουμε, μου λέει, εξοπλισμό, εσύ μόνο να μας πας, και φυσικά θα πληρωθείς! Μα δεν έχει να κάνει με λεφτά, το θέμα είναι ότι δεν γίνεται να αναλάβει κάποιος τέτοια ευθύνη. Αν βάλω ανεκπαίδευτους μέσα σε σπήλαιο και κάποιος κάτι πάθει, εγώ θα ευθύνομαι. Μην σε νοιάζει μου λέει, τους βάζω και υπογράφουν από πριν ότι συμμετέχουν με εξολοκλήρου δική τους ευθύνη! Φίλε μου του λέω, απαγορεύεται να μπαίνουν ανεκπαίδευτοι σε σπήλαιο, δες το σαν την οδήγηση, όλοι μπορούν να οδηγούν, αλλά αν δεν έχουν δίπλωμα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να οδηγούν.

Έκλεισα τη συνομιλία λέγοντάς του ότι το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάει στον σύλλογο να εκπαιδευτεί ο ίδιος και μετά – αν συνεχίζει να το θέλει – να πηγαίνει αυτός την ομάδα του σε σπήλαια – δεν θα χρειάζεται να πληρώνει και κανέναν γι αυτή τη δουλειά. Φυσικά αρνήθηκε, για την ακρίβεια στο σημείο αυτό νευρίασε, κι άρχισε να λέει κάποια πράγματα με μεγάλη σημασία για το θέμα. 1. Σιγά την επικινδυνότητα, έχω ανέβει στον Όλυμπο με το γκρουπ μου! 2. δεν απαγορεύεται να μπει όποιος θέλει, ανοιχτά τα έχουν τα σπήλαια!! Και 3. σε έχουν φλομώσει στο ψέμα, το θέμα δεν είναι η επικινδυνότητα, ούτε η ευθύνη, ο λόγος που θέλουν υποχρεωτικά να εκπαιδεύεται κάποιος για να μπει σε σπήλαιο είναι για να κονομάνε οι σύλλογοι……..

Κοίτα, είπα κάτι πολύ απλά πράγματα στον άνθρωπο αυτόν (δεν έκανα καμία φιλοσοφική διατριβή), πράγματα που κι ένα παιδί θα καταλάβαινε, και παρ’ όλα αυτά ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Ο λόγος που δεν κατάλαβε είναι γιατί πληρώνεται! Γιατί έχει μετατρέψει σε εμπόριο ΤΗΝ ΒΟΛΤΑ! Την εκδρομή! Την ορειβασία και την πεζοπορία! Όταν για κάτι πληρώνεσαι χωρίς να αξίζεις την πληρωμή, τότε, αυτό που συμβαίνει είναι ΕΣΥ ο ίδιος να χάνεις σε ΗΘΟΣ.

Για να γίνει πιο κατανοητό, έχω το ΑΠΟΛΥΤΟ παράδειγμα.
Σε μια εκπομπή αναφέρθηκαν στους γονείς που αρνούνται να κάνουν εμβόλια στα παιδιά τους και ο παρουσιαστής λέει «μα είναι τόσο περίεργο να μην θέλει ο γονιός, ενώ του το λένε οι ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!!!!» (στους γιατρούς αναφέρεται!! Αυτούς που ξέρουν τα πολλά που οι υπόλοιποι αδαής δεν ξέρουμε).

Αφού το λέει λοιπόν ο γιατρός είναι σίγουρα έτσι!!!
Μα... ο γιατρός εμπόριο δεν κάνει;;;;;; Δεν παίρνει μίζες για να προωθεί ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ φάρμακα, και δη αυτά τα φάρμακα που ΣΥΜΦΕΡΟΥΝ τις φαρμακοβιομηχανίες να προωθούνται;;;; Οι φαρμακοβιομηχανίες ΕΜΠΟΡΙΟ δεν κάνουν;;;; Ως έμποροι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ίαση;;;;;; Ή το συμφέρον τους;;;; Που συμφέρον τους προφανώς είναι η έναρξη αλλά και η επ’ αόριστον διατήρηση των ασθενειών.

Κανονικά τα φάρμακα θα έπρεπε να φτιάχνονται με σκοπό την ίαση. Όπως και οι γιατροί θα έπρεπε να προσβλέπουν σε αυτήν. Ο λόγος που δεν συμβαίνει αυτό που κανονικά θα έπρεπε να συμβαίνει είναι... (μα τι άλλο;;) το εμπόριο.

Θα το κλείσω αριστοτεχνικά. Η πιο δυνατή βρισιά για να χαρακτηρίσεις την ανηθικότητα είναι η «πουτάνα». Ας δούμε κάτι, οι ιερόδουλες πληρώνονται για μία δουλειά που κάνουν, που σημαίνει δεν παίρνουν τσάμπα τα χρήματα. Επίσης, πληρώνονται ανάλογα με τον κόπο τον οποίο καταλάβουν (μην πούμε ότι πληρώνονται και λιγότερα του κόπου τους). Επίσης, κάνουν μία δουλειά χρήσιμη. Καθώς επίσης και μια δουλειά που δεν θα μπορούσαμε όλοι να κάνουμε, που σημαίνει ότι τις χρειαζόμαστε γιατί μας απαλλάσσουν από ένα πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει ότι πουτάνες δεν είναι οι ιερόδουλες! Η εκπόρνευση αφορά σ’ αυτό που είναι σήμερα οι γιατροί  (και όσοι άλλοι: 1. πληρώνονται για μια δουλειά που ΔΕΝ κάνουν 2. πληρώνονται δυσανάλογα του κόπου που καταβάλουν 3. Κάνουν μία δουλειά που ΚΑΝΕΙΣ δεν την χρειάζεται 4. μία δουλειά που θα μπορούσαμε ΟΛΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ να την κάνουμε 5. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΙ! - δεν έχει καμία χρησιμότητα η ύπαρξής τους, ούτε για την κοινωνία εν συνόλω, αλλά ούτε και για κανέναν ατομικά!)

Υ.Γ. Αυτοί που ΒΕΒΗΛΩΝΟΥΝ τα σπήλαια είναι…. οι χαρωποί ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ! ΟΧΙ γιατί στην εκπαίδευση μαθαίνεις πώς να μην είσαι ούννος! Αλλά γιατί αν ΜΟΝΟ ΘΕΛΕΙΣ, και αυτό που θέλεις θες να το έχεις ΑΚΟΠΑ, για την ακρίβεια θέλεις να πληρώσεις για να το έχεις, χωρίς να κουραστείς, που το χωρίς να κουραστείς σημαίνει ότι δεν αξίζεις να το έχεις, παθαίνεις αυτό που φιλοσοφικά λέγεται ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου