Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ρόλος της εκκλησίας

Όχι ο τωρινός, ο από πάντα.

Προς έναν εκπρόσωπό της, οικείο μου:


Μα δεν διαφωνώ με τα λεγόμενα/διδαχές του Χριστού ή του Παίσιου, ή όποιου άλλου πνευματικού ανθρώπου, διαφωνώ με τις μεταφράσεις/παραφράσεις των λεγομένων, απ' όλους τους ανθρώπους της εκκλησίας.

Αρχικά να πούμε ότι ο πνευματικός άνθρωπος ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΕΤΑΙ, δεν παπαγαλίζει θεωρίες που διαβάζοντας έμαθε.

Κατά δεύτερον να πούμε ότι για να καταφέρει να αφουγκραστεί, και όχι να αναμασήσει θεωρίες, χρειάζεται να ακυρώσει όλες τις γνώσεις που έλαβε.

Είναι οι "άνθρωποι της εκκλησίας" πνευματικοί άνθρωποι; Είσαι εσύ;

Και το πρόβλημα, κατ' εμέ, δεν είναι ότι όσοι θεωρούν εαυτόν πνευματικό άνθρωπο, κάνουν διδαχές και οι διδαχές αυτές είναι λάθος (αφού δεν γίνονται από πνευματικούς ανθρώπους), το χειρότερο είναι το πού αποσκοπούν!

Έχεις ακουστά τον μύθο με το κουτί της Πανδώρας; Η Πανδώρα ήταν η πρώτη γυναίκα, ο Δίας της έκανε δώρο το κουτί στο γάμο της και της είπε ποτέ να μην το ανοίξει. Εκείνη το άνοιξε και βγήκαν από μέσα όλα τα δεινά!

Σου θυμίζει κάτι; (δεν θα σταθώ στο γεγονός που όλοι λένε, ότι η θρησκεία έκλεψε όλη τη θεωρία από την αρχαία μυθολογία, γιατί δεν είναι το σημαντικό), το σημαντικό είναι το εξής:

Για την θρησκεία η Εύα φταίει για τη δυστυχία των ανθρώπων, επειδή παράκουσε τα λόγια του Θεού. Για την φιλοσοφία η Πανδώρα ευθύνεται για την ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ!

Αντιλαμβάνεσαι την ΜΕΓΑ διαφορά;

Για να δούμε πού αποσκοπεί η μία εκδοχή και πού η άλλη. Ή, για να το θέσω σωστότερα, τι είδους ανθρώπου προκαλεί η μία και τι η άλλη;

ΑΝ, το ξανατονίζω, ζητούμενο είναι να γίνει ο άνθρωπος Άνθρωπος (αν δεν είναι αυτό το ζητούμενο τότε όλοι καλά τα κάνετε, αν όμως είναι.....), που Άνθρωπος σημαίνει να ΒΛΕΠΕΙ ό,τι υπάρχει, να μην φοβάται, να φέρνει τα αποτελέσματά του δίχως να στέκει, να αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με σθένος, να αναλαμβάνει εξολοκλήρου τις ευθύνες της ζωής του, να έχει όλες τις δυνατότητές του ισχυρές και του χεριού του, αν λοιπόν είναι αυτό το ζητούμενο, με τις παραφράσεις το επιτυγχάνετε;

Σε απλά ελληνικά, όλα αυτά τα κηρύγματα, που και σε μένα κάνεις, πετυχαίνουν; Κάνουν τον κάθε άνθρωπο που πέφτει στο διάβα σας δυνατότερο; αξιότερο; με σθένος; με αυξημένη αντίληψη; Ή βγαίνει μετά τις διδαχές σας λιγότερος απ' όσο ήταν; πιο έρμαιο, πιο φοβικός;

Και για να είμαι ακριβοδίκαιη, ούτε από τις διδαχές των κανονικά πνευματικών ανθρώπων βγήκε κανείς αξιότερος, διότι ο άνθρωπος είναι άνθρωπος κι έχει μία ιστορία να διαδραμματίσει, ΟΜΩΣ κρίνεται ο καθένας για τον τρόπο που επέλεξε για να επιδράσει στα πράγματα.

2 σχόλια:

  1. Μια απορία μου γεννήθηκε, επ' αφορμής...
    Και στις δύο περιπτώσεις, και στην περίπτωση της Εύας αλλά και της Πανδώρας, ο άντρας τι έκανε;
    Κοιτούσε σαν χάνος;
    Ήθελε η δεν ήθελε; Ήτο σύμφωνος η... το άφησε πάνω της;
    Γιατι επρόκειτο για μέγα ζήτημα, ο μεν θα έτρωγε εκδίωξη από τον παράδεισο, ο δε θα τρώτε στη μαπα όλα τα δεινά!
    Η συνέβη εν αγνοία του, το έπραξε κρυφά η πονηρή γυνή κι εκείνος απλά (και άδικα 😭) το επωμίστηκε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοιτούσε τη Γιαδικαρογλου, είναι η απάντηση 🤣🤣🤣 https://youtu.be/kSdkmabNEX0

    ΑπάντησηΔιαγραφή