Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Το εγώ και οι άλλοι

Υπάρχει ένα όριο, το οποίο αν ξεπεραστεί δημιουργεί πρόβλημα εκατέρωθεν. Θα το θέσω με μαθηματικά, το όριο είναι το 50, αν ξεπεραστεί (στο 60-40 δηλαδή) ο ένας καταπιέζεται και ο άλλος εκμεταλλεύεται. Όποιος κι αν είναι απέναντι ισχύει, η γυναίκα σου, το παιδί σου, φίλος, συνεργάτης.

Τώρα, ο λόγος που ο θύτης γίνεται θύμα και τούμπαλιν, είναι γιατί ο εαυτός είναι -εκ προοιμίου- κυνηγός της ισορροπίας. Οπότε και αν στον συνεργάτη σου επιλέξεις να καταπιεστείς, στο παιδί σου θα γίνεις εκμεταλλευτής (ή όποιο άλλο ζευγαράκι). Το 60-40 (ή 70-30 ή όποιο άλλο ζευγαράκι) μένει πάντοτε σταθερό, αλλάζει μόνο το γέρσιμο της πλάστιγγας.

Το πού γέρνει κάθε φορά έχει να κάνει με το, τοις πάσι γνωστό: «όπου σε παίρνει».

Χρήσιμα συμπεράσματα της διαπίστωσης:

• Το «οι άλλοι έχουν προτεραιότητα», ή το «γίνομαι θυσία για τους άλλους», έχουν στην εποχή μας θετικό πρόσημο. Είναι το ακριβώς αντίθετο του σωστού -και αποδεικνύεται περίτρανα από τα αποτελέσματα που φέρνει, όχι μόνο σ’ αυτόν που «θυσιάζεται» αλλά και στον αποδέκτη της «θυσίας» του.

• Το να δίνεις προτεραιότητα στους άλλους δεν σε κάνει καλό άνθρωπο. Αφορά σε ανισχυρότητα.

• Εκεί που νιώθεις ότι δεν σε παίρνει, εκεί θα βρεις το πρόβλημά σου -που κουβαλάς από τα παιδάτα σου βιώματα.

• Εκεί που σε παίρνει θα βρεις το καβάλημα του εαυτού -κοιτά να ισοφαρίσει.

Που σημαίνει ότι κανένα από τα δυο δεν είναι επιλογή! (Την μια αποφασίζει για σένα -σε καβαλά- το πρόβλημά σου, την άλλη οι ανάγκες σου.)

 

Υ.Γ. Ενάρετες έννοιες όπως υπομονή, καρτερικότητα, πειθαρχία, αλτρουισμός, ανιδιοτέλεια, αμοιβαιότητα, καθήκον, υπευθυνότητα, ηθική, εντιμότητα, ευσυνειδησία, μπορεί να τις κατέχει ένας κουτσουρεμένος άνθρωπος;

Αλλιώς το ερώτημα. Δεν είναι βασική προϋπόθεση ένας άνθρωπος για να διαθέτει τα ανωτέρω προσόντα (στην κανονική τους μορφή, αυτή που προάγει!) να διαθέτει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ: υψηλή νοημοσύνη, υψηλή αντιληπτικότητα, να είναι κραταιός; Με την «θυσία», την καταπίεση, το τσεκούρωμα του εαυτού, υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί; Εις τους αιώνας των αιώνων.. ποτέ.

------------------------------------------

Το βοήθημα για να το φέρεις:

Όποια στάση επιθυμείς να έχεις απέναντι στους άλλους θα πρέπει να την έχεις κρατήσει ΠΡΩΤΑ απέναντι στον εαυτό σου. Σεβασμό θες να δώσεις, πρώτα θα έχεις σεβαστεί εσένα. Αγάπη θες να δώσεις ΠΡΩΤΑ θα πρέπει να έχεις αγαπήσει εσένα. Το καλό του άλλου θες να κοιτάξεις, ΠΡΩΤΑ θα έχεις κοιτάξει το καλό το δικό σου. Κοκ. Όποιος έχει μπορεί να δώσει. (Όταν δίνεις "εκ του μη έχοντος" προκαλείς τσεκούρωμα του εαυτού.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου