Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Αλήθεια με ποδάρια*

Έστειλα ένα κείμενο που αναφερόταν στο να βγάλω τ' άπλυτα στη φόρα των υπαιτίων, και οποίος ήθελε να συμβάλει (οι μεν αναρτώντας τα, οι δε δίνοντας και τα δικά τους). 

Έλαβα διάφορες απαντήσεις στην συγκεκριμένη "πρόσκληση", όλων οι απαντήσεις (και αυτών που δεν απάντησαν -κι αυτό απάντηση είναι, η πιο εκκωφαντική απ' όλες), καταδεικνύουν το πρόβλημα που ο καθένας έχει και είναι ο λόγος που ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΕΙ -ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΕ ΠΟΤΕ- ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ. 

 

Ο λόγος λοιπόν, που εξ αρχής έστειλα το μήνυμα είναι για να κλείσουν! να σταματήσουν (όλα τα μπλογκς) την "βοήθεια" που προσφέρουν, που μόνο οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται ως τέτοια. Αλλά και οι λοιποί να πάψουν να ομιλούν! Να σταματήσουν ΟΛΟΙ το σώσιμο! 

-------------------------

Κάτι σχετικό/άσχετο: ο ντορβάς είναι κάτι καλό ή κάτι κακό; 

Αναλόγως την πλευρά που θα το δει ο καθείς, αν είναι στην πλευρά του κρινόμενου θα τον δει ως κακό (είναι η απάντηση). 

Μα... το καλό είναι πτυσσόμενο; Η μόνο ένα, ισχύει για όλους, και σε κάθε περίπτωση; 

Πώς διακρίνουμε το ένα μοναδικό σωστό; Αν βγάλουμε από την μέση το ατομικό συμφέρον (είναι η απάντηση).

Μπορεί να το κάνει κάποιος αυτό; Ας μπορούσε, είναι η απάντηση. 

 

Όποιος μπορεί (να βγάλει το ατομικό συμφέρον απ' έξω) θα έχει λαμβάνειν καλό, σε κάθε περίπτωση, όποιος δεν μπορεί θα λάβει το κακό, σε κάθε περίπτωση.   

Κι αυτό αφορά σε κανόνα του σύμπαντος, όχι δικό μου. Τις διαμαρτυρίες στον δημιουργό. 

 

* Υπάρχει ένας μύθος του Αισώπου για την Αλήθεια. Την έφτιαξε με πηλό λέει ο Προμηθέας. Είχε όμως κι έναν βοηθό, τον Δόλο (!) ο οποίος ήθελε να δοκιμάσει τις ικανότητές του κι έφτιαξε κι αυτός μία αλήθεια, αλλά δεν του έφτασε ο πηλός και την έκανε χωρίς ποδάρια. Όλος ο μύθος είναι εντυπωσιακός (τον άκουσα εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=nr49ZdY4rM4) θα πω τι εμένα πιο πολύ εντυπωσίασε. 

Όταν είδε λέει ο Προμηθέας την αλήθεια του Δόλου, την βρήκε κι αυτήν άξια/ικανή να της δώσει πνοή (!!!) και της έδωσε…

 

Υ.Γ. Θα μπορούσε ο καθένας να καταλάβει (εισπράξει) τον δόλο πίσω από την κίνησή μου. Κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, αντ’ αυτού τους πλάκωσε ο φόβος (ότι θα βγουν και τα δικά τους άπλυτα στη φόρα), τους στράβωσε, και έδρασαν υπό την καθοδήγησή του. 

Ο τρόπος για να αντιληφθεί/εισπράξει κάποιος την αλήθεια (σε κάθε περίπτωση) είναι αυτός που μας έδωσε ο σοφότατος των σοφών, ο δικός μας πρόγονος, Σωκράτης: ἡ δ’ “ἀλήθεια,” καὶ τοῦτο τοῖς ἄλλοις ἔοικε συγκεκροτῆσθαι. ἡ γὰρ θεία τοῦ ὄντος φορὰ ἔοικε προσειρῆσθαι τούτῳ τῷ ῥήματι, τῇ “ἀληθείᾳ,” ὡς θεία οὖσα ἄλη. τὸ δὲ “ψεῦδος” τοὐναντίον τῇ φορᾷ. 

Ποιος ευθύνεται αν δεν μπορείς να την δεις;

(Αν δεν μπορείς να την διακρίνεις -και για όσο δεν θα μπορείς να την διακρίνεις- τόσο ο οποιοσδήποτε, ο πιο λίγος, ο πιο τίποτας, θα είναι ικανός να σε χειραγωγεί κατά πώς εκείνος γουστάρει! Κατά το δικό του, κατά δικό του όφελος.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου