Παρασκευή 1 Μαΐου 2015

ΟΛΑ ΑΣΤΕΓΑ! Εκτός από ένα..

"γιατί τι άλλο υπάρχει να κάνεις σ'αυτό τον κόσμο εκτός από το να βγάζεις χρήμα;"
από την ταινία  Le Capital (Το Κεφάλαιο) του Κώστα Γαβρά

Την καθηλωτική αυτή φωτογραφία τη βρήκα στο ΓΡΕΚΙ

Η λογική περιφέρεται άστεγη, σαν ρακένδυτος κλοσάρ στους δρόμους των ευχολογίων περί ανάπτυξης κι ευημερίας. Η ανθρωπιά και η συμπόνοια επίσης. Η δικαιοσύνη χάσκει άφωνη και άστεγη μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν -ή δεν συμβαίνουν- στο όνομά της. Η αισθητική, ίσως η πιο σημαντική μονάδα μέτρησης ενός πολιτισμού, βολοδέρνει άστεγη μέσα στις εικόνες της μεγαλούπολης ή σωστότερα έξω από αυτές. Η ίδια η ψυχή του κόσμου περιφέρεται άστεγη, χωρίς φιλόξενα σάρκινα δοχεία να την υποδεχτούνε.

Αλλά δεν πειράζει!


Το πιο σημαντικό πράγμα αυτού του κόσμου, που εχει αντικαταστήσει την ψυχή του, απολαμβάνει ασφάλεια και στέγη. Αυτή των θησαυροφυλακίων ευαγών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικών καβάτζων. Και, ειδικά, ως μη χειροπιαστό υλικό αγαθό: ως ομόλογα υπόσχεσης κέρδους κι ως νούμερα ψηφιακών οθόνων και αλγόριθμοι υπολογιστικών μηχανων. ΤΟ ΧΡΗΜΑ!


Η πιο καταλυτική δύναμη του κόσμου. Το καρκίνωμά του, που μας αρρωσταίνει όλους -ή σχεδόν όλους;- με τον ένα ή άλλο τρόπο. Η πιο ισχυρή θρησκεία με τους πιο φανατικούς ζηλωτές.

Και η πλειοψηφία των ανθρώπων μοιάζει να έχει εγκαταλείψει. Ακόμη και να ψάχνει, να γυρεύει εκείνο το όποιο άλλοθι που θα δικαιολογούσε και θα νοηματοδοτούσε την όποια σημασία ύπαρξης.
Σαν τον καρκινοπαθή στα τελευταία στάδια..

Ο Ένοικος...

από τον καλό μου φίλο Ένοικο ανάμεσα στους Κόσμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου