Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ολοκλήρωση







Ο άνθρωπος μπορεί να είναι ο εαυτός του μόνο σε συνθήκες του γούστου του. Θα μπορούσε μόνιμα να είναι ο εαυτός του αν οι γύρω του και οι συνθήκες δεν τον ανάγκαζαν να γίνει ένας άλλος.

(δείχνει τόσο αστείο αν απλά τεθεί.. Κατά την εφαρμογή αλλάζουν οι διαστάσεις.)


Για να αφεθείς να είσαι ο εαυτός σου πρέπει να είσαι με ανθρώπους που μιλούν την ίδια γλώσσα και σε συνθήκες της επιλογής σου. Πώς γίνεται καθετί που κάνεις να το κάνεις με αγάπη αν αυτό που έχεις να κάνεις καθόλου δεν σου αρέσει;
(Είναι ο λόγος που ρίχνουμε την ευθύνη για την δυστυχία μας* στους άλλους και στις συνθήκες.)
Κι έρχεται η μαγική αυτή εποχή και αναγκάζει όλους μας να ζήσουμε σε συνθήκες όχι του γούστου μας, με ανθρώπους που μας αναγκάζουν να γίνουμε αυτό που καθόλου δεν είμαστε.
Στην αρχή νόμισα ότι αυτός είναι ο τρόπος για να φτάσει να ολοκληρωθεί ο άνθρωπος, να γίνει δηλ. και το αντίθετό του, για να καταφέρει να γίνει όλα του. (Χρήσιμο αλλά όχι το ζητούμενο:) Ολοκλήρωση δεν σημαίνει να γίνεις όλες οι προσωπικότητες που υπάρχουν, ο άνθρωπος ολοκληρώνεται όταν μάθει πώς να παραμένει ο εαυτός του όταν καθόλου δεν το μπορεί.
Υπό αυτήν την προοπτική, η εποχή είναι πολύ βοηθητική: Αντί να προσπαθείς να αλλάξεις τις συνθήκες, ή να προσπαθείς να μάθεις να τις ανέχεσαι, μάθε πώς μπορείς να φέρνεις τον εαυτό σου σ’ αυτές. Θα ολοκληρωθείς όταν μάθεις τον τρόπο να είσαι ο εαυτός σου σε όλες τις συνθήκες.
Δεν είναι εύκολο (αλλάζουν οι διαστάσεις στην εφαρμογή) αλλά είναι μονόδρομος. Δεν θα αλλάξει τίποτα αν δεν επιτευχθεί. Ο λόγος των δεινών είναι η ολοκλήρωση του ατόμου.
* Η μόνη δυστυχία που υπάρχει για τον άνθρωπο είναι να μην είναι ο εαυτός του στη ζωή του.

Υ.Γ. Υπάρχει κάτι μαγικό στο σενάριο: Δεν θα αλλάξει πρώτα ο κόσμος για να βοηθηθεί το άτομο να είναι αυτός που πραγματικά είναι. Η αρχή θα γίνει από το άτομο. Και πώς έχει φτιαχτεί το σενάριο για να επιτευχθεί το αυτό; Αυτός που δεν καταφέρει να φέρει τον εαυτό του στη ζωή του στις αντίθετές του συνθήκες, ακόμα κι αν όλοι γύρω του αλλάξουν, θα συνεχίσει να αυτό-πιέζεται, ακριβώς όπως και πριν την αλλαγή τους.

Να προσθέσω κάτι εδώ: Η κατάσταση δεν μπορεί να σου κάνει τίποτα. Όσο πιεστική κι αν είναι, αν ΕΣΥ δεν πιεστείς η κατάσταση δεν θα σου κάνει τίποτα. Δεν θέλω να μειώσω την δυσκολία του εγχειρήματος με την απλούστευση, ο λόγος που το θέτω: Αν αντιληφθείς ότι είναι στο χέρι σου παύει το αδιέξοδο που φέρνει η αίσθηση της ανημπόριας τού να ελέγξεις τις καταστάσεις ή/και τους γύρω σου. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου