Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

"Είναι βίτσιο να είσαι Έλληνας". Συνέντευξη του Στάθη Αραμπατζή, κιθαρίστας του Γιάννη Αγγελάκα.


"Είναι βίτσιο να είσαι Έλληνας". Συνέντευξη του Στάθη Αραμπατζή, κιθαρίστας του Γιάννη Αγγελάκα.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε, ο Στάθης Αραμπατζής, μουσικός και κιθαρίστας του Γιάννη Αγγελάκα, με αφορμή την καλοκαιρινή περιοδεία τους που αρχίζει αύριο, Σάββατο 7 Ιουλίου από τις Σέρρες.
Ο κ. Αραμπατζής μιλάει για τον ρόλο της μουσικής και των καλλιτεχνών εν μέσω κρίσης, τη σχέση του Έλληνα με τη μουσική, το πώς ανταπεξέρχεται ο ίδιος στη δύσκολη καθημερινότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί αλλά και το τι πρέπει να αλλάξουμε ως άνθρωποι για να προχωρήσουμε....


Διαβάστε τη συνέντευξη:


-Στάθη, πού είναι ο καλλιτεχνικός κόσμος εν μέσω κρίσης;

«Στον καλλιτεχνικό κόσμο υπάρχει ένα μούδιασμα. Αυτό εισπράττω ως ακροατής αν θες.

Σε γενικές γραμμές δεν έχει αλλάξει κάτι συνταρακτικά. Μερίδα καλλιτεχνών αγωνίζονται και βοηθούν με τον τρόπο τους. Είναι οι ίδιοι που εδώ και χρόνια με το έργο τους φωνάζουν πως δεν πάμε καλά.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι, που όπως πάντα έτσι και τώρα, σφυρίζουν αδιάφορα σαν να μην άλλαξε τίποτα. Συνεχίζουν με αδιαφορία πάνω στην ευκολία της επιφάνειας των καταστάσεων, χωρίς να ρισκάρουν να πάρουν θέση.»



- Ποιος ο ρόλος της μουσικής σε τέτοιους καιρούς σαν τους δικούς μας; Δώσε μια εικόνα από τα –μέχρι τώρα- live. Τι εισπράττεις?

«Στις εποχές που ζούμε, το τραγούδι και η μουσική μπορεί να προβληματίσει, να ανοίξει δρόμους στο μυαλό των ανθρώπων, να εκτονώσει –ακόμα και να δημιουργήσει ρωγμές στην απάνθρωπη καθημερινότητα όπως και διόδους διαφυγής από αυτή.

Είναι αλήθεια πως τελευταία συναντάμε κόσμο στα live σκεπτικό, προβληματισμένο... πράγμα που φαίνεται έντονα από τη σκηνή. Είναι φανερό πως υπάρχει κόσμος που είναι έτοιμος να εκραγεί.

Ειδικά η νεολαία έχει ανάγκη να εκτονωθεί. Φαίνεται προβληματισμένη και εγκλωβισμένη μες στο μπάχαλο που μας περιτριγυρίζει.

Συχνά ο κόσμος έρχεται στα live να ξεδώσει, μα κάποιες φορές αδυνατεί. Φαίνεται παγιδευμένος... ανήμπορος να ξεφύγει από την πιεσμένη καθημερινότητα».


-Η ελληνική μουσική μέσα στο χρόνο... Ποια η σχέση του Έλληνα με αυτή;

« Στην ελληνική παράδοση είναι βαθύτατα ριζωμένη η μουσική και το τραγούδι. Ριζωμένη στη ζωή του Έλληνα σε όλες τις εκφάνσεις της. Από τη γέννηση ως τον θάνατο».



- Τι πιστεύεις πως «έφταιξε» και βρισκόμαστε ως λαός στην κατάσταση αυτή;

«Βλέποντας την κρίση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, είναι πάνω απ’ όλα και πριν απ’ όλα ηθική. Οικονομικό, είναι το αποτέλεσμά της.


Σε ένα σύστημα που βασιζόταν στη στυγνή εκμετάλλευση, στη θεοποίηση του χρήματος και του κέρδους χωρίς καμία ηθική αναστολή, ξαφνικά... τελείωσαν τα λεφτά.


Τα λεφτά μαζεύτηκαν στα χέρια λίγων, και ο κόσμος έμεινε με τα χρέη.


Η Ελλάδα σε αυτό το παιχνίδι έτυχε να είναι ο πιο μικρός και αδύναμος κρίκος στην ευρωπαϊκή αλυσίδα και έτσι έσπασε πρώτη.


Αν συνυπολογίσουμε τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής κοινωνίας, γίνεται φανερό το πώς φτάσαμε ως εδώ».



- Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει σε προσωπικό & συλλογικό επίπεδο για να πάμε ένα βήμα μπροστά;

«Πρέπει να αλλάξουμε, να βρούμε τι φταίει. Είναι ευκαιρία να μας δούμε καλύτερα. Να δούμε τις λογικές μας, τις προτεραιότητές μας, τον τρόπο που ζούμε, που ασχολούμαστε με τα κοινά... όπως και την καθημερινότητά μας. Από τα μικρά αλλάζει η κοινωνία.»



-Φόβος. Ποιος ο ρόλος του στην εποχή μας;

«Ο φόβος... Είναι ο μεγαλύτερος μοχλός άσκησης πίεσης προς τις μάζες στις μέρες μας.


Κάποτε έβγαιναν tanks και δικτατορίες. Σήμερα η δουλειά γίνεται με απλές, σίγουρες και μετρημένες ενέσεις φόβου μες στην κοινωνία από τα Μέσα».


-Έστω ότι αναπτύσσονται δύο τάσεις αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και στον κόσμο όσον αφορά την Ελλάδα:


α) Σύμφωνα με την πρώτη οι Έλληνες ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, ευθύνονται για την ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης, τη δεινή κατάσταση των υπολοίπων Ευρωπαίων, «οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, διεφθαρμένοι, αναξιόπιστοι», έχουν προδώσει την ευρωπαϊκή Κοινότητα κλπ.


β) Από την άλλη αναπτύσσονται «φιλελληνικά» (ας πούμε καταχρηστικά) κινήματα, όπως «We are all Greeks», «Support Greece», χορεύουν συρτάκι στις πλατείες της Ευρώπης, διοργανώνουν εκδηλώσεις υποστήριξης κλπ.


Σχολίασέ το.

«Η μόνη ελπίδα είναι κόσμος πανευρωπαϊκά, να καταλάβει τι είναι αυτό που τον περικυκλώνει αργά και σταθερά πια, και να μην πέφτει σε διχαστικά διλήμματα τύπου “Έλληνες και Γερμανοί”, “εργατικοί και τεμπέληδες”. Η μοίρα των λαών είναι κοινή. Σήμερα εμείς... αύριο οι δίπλα... κτλ


- Τι κάνεις εσύ ο ίδιος για να ανταπεξέρχεσαι στη δύσκολη καθημερινότητα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί (εν μέσω κρίσης);

«Ό, τι έκανα πάντα. Προσπαθώ να ζω την κάθε μέρα... με ουσιαστικές σχέσεις. με συνανθρώπους, με φίλους, συγγενείς, συνεργάτες.

Πίστευα και πιστεύω πως από τις μικρές παρέες γεννιούνται μεγάλα πράγματα.

Την παλεύω και την πάλευα πάντα με τη βοήθεια της μουσικής, της φύσης και των δικών μου ανθρώπων.

Σε ό, τι αφορά την οικονομική πάλη... είμαι όπως όλοι οι μουσικοί στο καράβι της Τέχνης.

Το καράβι αυτό είχε πάντα δύσκολα ταξίδια. Δεν είχε σιγουριές άλλων επαγγελμάτων. Το αύριο για εμάς τους μουσικούς ήταν, είναι και θα είναι αβέβαιο. Και ίσως αυτή είναι η μαγεία που κρύβει».


- Ξεκινάτε την καλοκαιρινή περιοδεία...

«Η καλοκαιρινή περιοδεία αρχίζει το Σάββατο στις 7 Ιουλίου επίσημα. Με αρκετές συναυλίες σε διάφορα μέρη.

Για λεπτομέρειες μπορείτε να μπείτε στην επίσημη σελίδα της Alltogethernow (alltogethernow.gr) και για τα live στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.alltogethernow.gr/gr/default.asp?pageid=6&t=live-events).


- Τι σημαίνει για σένα Ελλάδα;

«Ελλάδα (χαμόγελο)... Είναι βίτσιο πια να είσαι Έλληνας όπως μας καταντήσανε.


Πάντως είναι μια χώρα που συνέχεια σε εκπλήσσει –πότε αρνητικά, πότε θετικά.


Ελλάδα είναι πολλά ... αλλά δεν είναι η ώρα να χαϊδεύουμε τα αυτιά μας με ωραίες κουβέντες και ποιητικές εκφράσεις. Είναι ώρα να ξυπνήσουμε, να δούμε την πραγματικότητα... και να την αλλάξουμε».



- Τι σχέδια έχεις;

«Σχέδια δεν κάνω... Εδώ και χρόνια είμαι σε μια όμορφη παρέα με την οποία δημιουργούμε, παίζουμε και γυρνάμε από πόλη σε πόλη.

Παράλληλα, καιρό τώρα, παιδεύω κάποια δικά μου τραγούδια.

Ελπίζω να καταφέρω κάποια στιγμή να τα βγάλω προς τα έξω.

Γενικότερα πιστεύω, πως όταν πονάς και αγαπάς αυτό που κάνεις... συνωμοτούν όλα τριγύρω για να πετύχεις κάποια από αυτά που ονειρεύτηκες».-


Η «όμορφη παρέα» απαρτίζεται από τους:

Γιάννη Αγγελάκα

Ντίνο Σαδδίκη

Στάθη Αραμπατζή

Τίτο Καρυωτάκη

Χρήστο Χαρμπίλα



Πάρτε μια γεύση...:


Συνέντευξη στη Μαρία Παππά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου