Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Επιστήμονας


Η επιστημονική κοινότητα έχει τελματώσει διότι έχουν κολλήσει (παρωπιδέ) ο καθείς στον τομέα του, επειδή δεν υπάρχει κανένας σημαντικότερος, σπουδαιότερος από τον δικό τους (κάθε «ειδήμων» το πιστεύει, κάθε τομέα).

Όσο καλός κι αν είσαι σε μία επιστήμη δεν νοείσαι επιστήμονας αν έχεις γνώση (ας είναι και η αρτιότερη, η πιο μακράν, αν ξέρεις τα πάντα) μόνο ενός, συγκεκριμένου αντικειμένου.

Κι ο λόγος που δεν νοείσαι επιστήμονας είναι επειδή μπορεί ο οποιοσδήποτε, ο πλέον άσχετος, να σε κάνει μαλάκα (πχ ένας καυστηρατζής έναν αρχαιολόγο).

Κι είναι και ο λόγος που δεν προάγεται γενικά η επιστήμη, ο λόγος που όλοι οι τομείς έχουν βαλτώσει, που δεν ξέρουμε τίποτα, σήμερα, με τόση τεχνολογία. Ευθύνεται η στείρα, επιλεκτική, εστιασμένη, γνώση ΕΝΟΣ αντικειμένου. (Το χειρότερο είναι ότι όχι απλώς δεν συνδυάζουν, συνδέουν τις επιστήμες, αλλά κάνουν και κόντρα μεταξύ τους, ποια είναι η σημαντικότερη! Το στράβωμα το καθολικό.)

Αφορμή: Έχει πέσει ο κλήρος στην Ελλάδα να επιλέξει όνομα ενός εξωπλανήτη και του μητρικού του αστέρα (λινκ). Το έστειλα σε φίλους για να ψηφίσουμε και μου απαντά η φίλη μου Κυριακή (δεν είναι αστροφυσικός, ούτε «επιστήμονας», είναι πανεπιστήμων με την κανονική έννοια, αγαπά τη γνώση):

Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να ανταποκρίνεται. Κατ’ αρχάς τα έχουν στην πλειοψηφία τους ανάποδα ή απολύτως άσχετα μεταξύ τους. Άσε που η πηγή (αστήρ) πρέπει (θεωρητικώς) να σχετίζεται με το «προϊόν» της (έξω-πλανήτης).
Ο Ιόλαος (πηγή), για παράδειγμα, πήγε (βοηθώντας τον Ηρακλέα) να σφραγίσει την Λέρνη(α). Δεν προέρχεται εξ αυτής.
Ο Αίθων (ας πούμε προϊόν) ήταν ή (κατά κάποιαν εκδοχή) προ-πάππος Οδεσσέως ή (κατ’ άλλην εκδοχή) άλογον Ηλίου (ακόμη και Ήλιος) – υπάρχουν κι άλλες, αλλά περισσότερο με «πείθει» το σχετιζόμενο με τον Ήλιο γιατί «καίει» –, ενώ ο Αμφίων συμπολεμιστής Οδυσσέως στα τρωικά. Εάν εννοήσουμε ως πηγή τον Αμφίονα με τίποτα δεν δύναται να παράξει Αίθωνα.
Κι έτσι πάει για όλα.
Αίολος (άνεμοι-πηγή) Αίθων (Ήλιος-προϊόν). Εδώ θα μπορούσαμε κάπως να πούμε πως σχετίζονται, αλλά και πάλι είναι προβληματικό, διότι ένας (έξω) πλανήτης δεν είναι σε αέρια μορφή (Αίολος) για να παράξει προϊόν (τον Ήλιο του).
Φάνης (Ήλιος) ως πηγή Αίων (αιώνας) ως προϊόν. Ανάποδα.
Ποντίνος (παρά)-πόταμος (ως πηγή Αμυμώνη (ως προϊόν) Δαναίς. Ο (παρα)-πόταμος δεν παράγει νεράιδες.
Αργώ (ως πηγή) Ορδηίς (ως προϊόν). Η Αργώ (ομιλών πλοίον) δεν παράγει γυναίκες.
Όρθος (ως πηγή) και Έχιδνα (ως προϊόν). Η (ας πούμε) χαραυγή δεν γεννά Έχιδνες. Επιπλέον, ακριβώς για αυτό το δίδυμο, δεν γνωρίζουμε εάν και κατά πόσο δρα και πού. Η αναγνώρισης υπάρξεως ενός τέτοιου διδύμου δεν προεξοφλεί πως γνωρίζουμε και τον ρόλο τους, εάν τέλος πάντων υφίσταται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου