Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Ελευθερία λόγου, Δημοκρατία ή ασυδοσία;

Ελευθερία λόγου είναι υποχρεωτικό να έχουν άπαντες, αρκεί να μην πληρώνονται για να τα λένε. Ή, στο πιο γενικό του, να μην έχουν κανένα προσωπικό όφελος.

Γίνεται πολύ εύκολα σήμερα φανερό αν υποβόσκει όφελος προσωπικό πίσω από οποιαδήποτε θέση. Στην περίπτωση που δεν είναι ολοφάνερο, χρησιμοποίησε την μέθοδο του (άπαιχτες ελληνικές ατάκες) «τώρα μιλάμε για τις αδελφές των άλλων» (εδώ). Γύρνα, το όποιο θέμα, πάνω του και θα δεις αμέσως το όφελος.

Που σημαίνει ότι αν ο «ατσίδας» είχε την ίδια άποψη και στο θέμα της αδελφής των άλλων, αλλά και όταν αφορούσε τη δική του, τότε (μόνο σ’ αυτήν την περίπτωση) θα είχε το δικαίωμα να την εκφράζει! Αν δεν έχει την ίδια άποψη όταν τον ίδιο αφορά, τότε (σ’ αυτή την περίπτωση) του αφαιρείται το δικαίωμα του λόγου.

Στην πράξη πώς μπορεί να εφαρμοστεί.

Το έναυσμα για να γράψω μού το έδωσε ένα θέμα που άκουσα στο ραδιόφωνο. Ο ιδιοκτήτης λέει του facebook αποφάσισε να κόβει (λογοκρίνει) κάθε αντισημιτική άποψη που αναρτάται στο τσιφλίκι του. Ιδιωτική εταιρεία είπαν οι εκφωνητές, σαν επιχειρηματίας έχει το δικαίωμα ό,τι θέλει να κάνει με την επιχείρησή του.

Πολύ σωστά, υπάρχει όμως κι ένας άλλος τρόπος, εξίσου αποτελεσματικός, αλλά ταυτόχρονα και δίκαιος, που αφορά και σε άξιους δυνάστες -τα οποία δύο λείπουν από τη δική του επιλογή. Κι αυτός είναι.. να θέσει τίμημα!

Να πει δηλαδή, όποιος αναρτήσει αντισημιτικό σχόλιο θα του γίνει καταγγελία. Θα πάψουν μονομιάς να ομιλούν όσοι δεν μπορούν να σηκώσουν την ευθύνη των λεγομένων τους, όσοι δεν είναι άξιοι να τα λένε (καραδίκαιο!), αλλά όχι μόνο… θα φανεί αν είναι άξιος κι αυτός ο ίδιος που αποφασίζει και διατάζει! (καρα-καραδίκαιο!!)

Είναι ικανός ο εκάστοτε (όχι μόνο ο συγκεκριμένος) δικτάτορας να ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ τη διαταγή του;;; Αν δεν είναι… ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΩΜΑ ΝΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ.

Υ.Γ. Οι εβραίοι δεν κάνουν τα ίδια, που οι γερμανοί τους έκαναν, στους Παλαιστινίους; Με αυτόν τον τρόπο τιμούν το δικό τους ολοκαύτωμα; Νομίζουν ότι κάποιος το θυμάται όταν το σήμερά τους είναι τόσο ξεδιάντροπο; Τιμούν τη μνήμη των νεκρών τους με το σήμερά τους; Το ηθικό δίδαγμα του παθήματός τους ποιο είναι; Βγάλε κι εσύ το μάτι του διπλανού σου; Πρόσεξε κιόλας, όχι το μάτι αυτού που έβγαλε το δικό σου, αλλά ενός άλλου, ανυπαίτιου! και δη σε πιο αδύναμο, εκεί που τους παίρνει δηλαδή. Σουμαδιάζοντας, ηθικότατο το παράδειγμά τους, άξιο προς μίμηση, νουθεσία θησαυρός για τις επόμενες γενεές. Λογικό να απαιτεί ο ιδιοκτήτης του fb να μην τους λοιδορούμε.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου