Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018

Η μονομέρεια στον Πατριωτισμό


(με αφορμή το κείμενο της Άννυς για την παρέλαση, βλ. υστερόγραφο)

Δεν υπάρχει τίποτα που να μην καταντά ΛΑΘΟΣ αν είναι μονομερές. Είτε αφορά σε κάτι βαθύ (πχ η μονομερής εστίαση στην ψυχή), είτε αφορά σε κάτι ηθικό (πχ η μονομερής εστίαση στο καλό), είτε αφορά σε κάτι ιερό (η μονομερής εστίαση στον πατριωτισμό). Σ’ αυτό το τελευταίο θα μείνω, επειδή έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον – για να διαφανεί.

Αρχικά να πω ότι έχω ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ αισθήματα με τους εστιασμένους παρωπιδέ πατριώτες, όπως πχ: έχω ταξιδέψει αρκετά στο εξωτερικό, μου αρέσουν όλες οι χώρες που επισκέφτηκα, αλλά με το που επιστρέφω και πατάω χώμα Ελληνικό, σκύβω και το φιλώ! Επίσης, όταν ακούω την μπάντα στις παρελάσεις ανατριχιάζω - χωρίς να γνωρίζω τίποτε από όλα αυτά που αναφέρει στο κείμενό της η Άννυ, τα σχετικά με τους λόγους που παρελαύνουμε κλπ. Όταν δε, έκανα παρέλαση στο σχολείο φούσκωνα από περηφάνια και μου ‘ρχόταν δάκρυα στα μάτια. Φαντάσου τι θα πάθαινα αν κρατούσα τη σημαία μας! η μεγαλύτερη ΤΙΜΗ που σ’ έναν άνθρωπο μπορεί να δοθεί!!!!

Το ανέπτυξα για να αναδείξω το ζητούμενό μου. Η μονομερίαση ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ στα ανωτέρω αισθήματα!!!! Που είναι ΑΥΤΑ που αναδεικνύουν ΑΠΟΛΥΤΑ αυτό που λέμε Ελληνική ψυχή! Και δεν πρέπει να είναι ούτε κατ’ ελάχιστο ισχνότερα!!

Η μονομερίαση αφορά σε κάτι άλλο, που είναι το εξής:
ΟΛΟΙ οι Έλληνες το ίδιο παθαίνουν;;;

ΟΧΙ ΦΥΣΙΚΑ! Και δεν έχει να κάνει με κατηγόρια! δεν είναι δηλαδή κακοί άνθρωποι αυτοί που δεν νιώθουν έτσι! Ας πούμε έχω μία φίλη κολλητή που ζει τα τελευταία 5 χρόνια γερμανία και δεν αισθάνεται τίποτε από όλα αυτά! Χέστηκε για τα ιερά χώματα και τις σημαίες! Όπου περνά καλά αγαπά! Και φυσικά δεν είναι η μόνη ΕΛΛΗΝΙΔΑ που ξέρω, με την ίδια άποψη/στάση ζωής. 

Και από την άλλη………

Διαβάζεις κάτι δηλώσεις ΞΕΝΩΝ!!! Όπως φερειπείν αυτή: «Ο επιτάφιός μου θα χαραχτεί στα λατινικά, αλλά Ελληνικά έχω σκεφτεί και ζήσει»  (βλ. υστερόγραφο), και σου σηκώνεται το πετσί!!
Άρα, το θέμα δεν είναι η καταγωγή, ΑΛΛΑ αν σκέφτεσαι και ζεις με βάση τις αξίες του Ελληνισμού!

(Για το τι φταίει και κάποιοι σκέφτονται και ζουν σαν Έλληνες και κάποιοι όχι, είτε είναι γεννημένοι εδώ είτε σε άλλη χώρα, το αφήνω να το βρει ο καθείς. Θα πω μόνο με τι ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ! για να μην πελαγοδρομούμε: Εγώ, που με διακατέχουν τα ανωτέρω αισθήματα, δεν έχω ιστορικές, φιλοσοφικές, γεωπολιτικές κλπ γνώσεις, αμόρφωτη είμαι! Συν – πρόσθεσε κι αυτό – την ίδια με τους λοιπούς ανάξια παιδεία έλαβα, συν ότι (κι αυτό πρόσθεσε) νουθετήθηκα/ποτίστηκα, όπως όλοι οι υπόλοιποι, με τους ίδιους ανάξιους κανόνες της ίδιας ανάξιας κοινωνίας. Καθώς επίσης και ούτε τον ξένο που νιώθει Έλληνας, η δική του παιδεία/μόρφωση/κοινωνικό υπόβαθρο, τον έκανε! Αν ήταν έτσι, όλοι οι ξένοι Έλληνες θα ένιωθαν, καθότι ΑΥΤΟΙ ΜΟΝΟ ποτίζονται μέσω την παιδείας τους, με την Ελληνική ιστορία, φιλοσοφία, μαθηματικά, ιατρική κλπ! Τώρα, μιας και είπαμε τι ΔΕΝ το προκαλεί, η σκυτάλη σε σένα, δώσε την δική σου απάντηση στο αντίθετο, τι το προκαλεί δηλαδή.)  

Το δεύτερο που έχει να κάνει με μονομερίαση είναι τούτο: (και είναι το βασικότερο)

Η Ιδέα του Ελληνισμού κολώνα της έχει το Δίκαιο. Αυτός που θέλει να λέγεται Έλληνας πρέπει πάνω απ’ όλα να είναι δίκαιος.
Που σημαίνει ότι αυτό που ο ίδιος θεωρεί Σωστό και θέτει ως Κανόνα α) πρέπει ΠΡΩΤΑ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΤΟ ΤΗΡΕΙ και β) πρέπει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ (γιατί μόνο έτσι είναι δίκαιος ένας κανόνας) ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!!!!

Που, στο προκείμενο σημαίνει, ότι αν εγώ ως Ελληνίδα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχω την πατρίδα μου!!! τότε, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει ΚΑΘΕ ΕΝΑΣ άνθρωπος το ίδιο να έχει ως κανόνα, αλλά και να τηρεί. Που άρα αυτό σημαίνει ότι ο γάλλος πάνω απ’ όλα πρέπει να έχει την πατρίδα του, ο ινδός το ίδιο, ο ιρακινός το ίδιο κλπ. Καθώς επίσης κι από αυτό προκύπτει ότι ΟΛΕΣ οι πατρίδες είναι ΕΞΙΣΟΥ ΙΕΡΕΣ!!!!

Κι αυτό είναι Σωστό γιατί: Η πατρίδα είναι ΜΑΝΑ φίλε μου!!!!

Του καθενός η μάνα είναι η δική του μάνα!!! Καθώς επίσης και δεν μπορεί να πει κάποιος «δεν θέλω αυτή τη μάνα, θέλω μία άλλη»!!!! Που, ακόμα κι αν το πει, ακόμα κι αν προτιμήσει μία άλλη μάνα (μίαν άλλη πατρίδα), θα την αλλάξει ΤΥΠΟΙΣ!!!! ΜΟΝΟ στα χαρτιά!!!!

ΚΑΤ’ ΟΥΣΙΑΝ (που είναι και το σημαντικότερο) Η ΜΑΝΑ ΤΟΥ θα παραμένει ΕΣΣΑΕΙ εκείνη που τον γέννησε!!!!!!


Υ.Γ. Το κείμενο σχετικά με την παρέλαση, της Άννυς Λιγνού:
Επειδή πάλι θα ειπωθούν πολλές μπούρδες για την παρέλαση, το νόημά της, την καταγωγή της, την αξία της και το λόγο ύπαρξης της στις μέρες μας, σκέφτομαι τα εξής:

ΟΧΙ, η παρέλαση δεν είναι φασιστικό κατάλοιπο του Μεταξά, ακόμα κι αν και όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα την χρησιμοποίησαν.

Η παρέλαση αντλεί την καταγωγή της από την αρχαιότητα, τους Αθηναϊκούς θριάμβους αλλά και τους τρεις Σπαρτιατικούς χορούς. Ακόμα και τώρα, βλέπουμε μια παραλλαγή τους:
Μπροστά οι γέροντες (όσοι μας έχουν απομείνει ανάπηροι πολέμου) που δηλώνουν πως ήταν κάποτε γενναία παλικάρια (Άμμες ποκ΄ ήμες άλκιμοι νεανίαι).

Μετά ακολουθούν οι στρατιώτες, οι μάχιμοι άντρες (και γυναίκες πια) της εποχής, που λένε "εμείς είμαστε τώρα γενναία παλικάρια, κι αν σου βαστάει, δοκίμασε" (Άμμες δε γ΄ ειμέν, αι δε λης πείραν λάβε).

Μια μέρα πριν τη στρατιωτική παρέλαση, γίνεται η μαθητική. Ο τρίτος χορός των παιδιών στην ουσία, αυτών που θα αναλάβουν στο μέλλον και μας διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν πολύ καλύτεροι από μας (Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες).

Οχι, η παρέλαση δεν είναι χαιρετούρες προς τους επισήμους. Κανείς ζωντανός δεν είναι επίσημος εκείνη τη μέρα. Οι επίσημοι είναι ντεκόρ για τον πραγματικό τιμώμενο: Τους Νεκρούς του Πολέμου.

Η παρέλαση όλη, οι μαθητές, τα σωματεία, οι αντιπροσωπείες, η μπάντα κι οι στρατιώτες στρέφονται προς το Μνημείο των Πεσόντων, χαιρετούν και αποδίδουν τιμή στους νεκρούς της Ελλάδας, εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για το ύψιστο αγαθό, την Ελευθερία.

Δεν έχουμε γιορτή της πατάτας στην Ελλάδα, ούτε Χάλογουιν. Κάθε επίσημη γιορτή μας όμως αυτό το νόημα εχει. Τιμή και μνήμη σε κείνους που αντιστάθηκαν στην υποδούλωση.

Τι είναι Ελληνας και τι Ελλάδα;

Κατ αρχας, ποια ήταν η Ελλάδα ανά τους αιώνες; Οι 6 τοσες δα μικρούλες Πόλεις-Κράτη της αρχαιότητας ή η μισή υφήλιος του Μεγαλέξανδρου;

Η Ελλάδα δεν είναι τόπος. Είναι τρόπος. Η ελληνικότητα δεν είναι hardware, είναι software.

Γιαυτό και Ελληνας είναι ο καθένας που μετήλθε της ελληνικής παιδείας. Εμαθε, κατανόησε, αποδέχτηκε και φωτίστηκε από αυτήν κι έτσι άλλαξε για πάντα. Οπου κι αν έχει γεννηθεί.

Τι συμβολίζει η Γαλανόλευκη;

Η σημαία μας τώρα, η οποία άλλαξε μορφές (λάβαρο, φλάμπουρο, μπαϊράκι), μπήκαν κορώνες, βγήκαν στέμματα, ιερές επιγραφές (Η ταν ή επι τάς, Ελευθερία ή Θάνατος, Εν τούτω Νίκα κλπ), αποδόθηκαν χίλιοι συμβολισμοί (το λευκό του κύματος και το γαλάζιο του ουρανού, το μπλε του ράσου του Παπαφλεσσα και το άσπρο της φουστανέλας του Κολοκοτρώνη, τα σήματα της Αεροπορίας, του Πεζικού και του Ναυτικού κλπ) δεν είναι ένα απλό έμβλημα.

Η σημαία αποτελεί το πιο σεβαστό κρατικό σύμβολο και προστατεύεται από το Σύνταγμα της κάθε χώρας. Ειναι η εθνική πολεμική σημαια μπροστά από την οποία ορκίζονται πίστη στην πατρίδα οι στρατεύσιμοι κάθε χώρας.

Αυτός είναι και ο λόγος που η σημαία αποτελεί το σπουδαιότερο λάφυρο της μάχης και πρέπει να φυλάγεται με νύχια και με δόντια κυριολεκτικα.

Οι Ρωμαίοι διέλυαν αμέσως τις λεγεώνες που έχαναν τη σημαία τους, διαβάζουμε στην ιστορία.

Πολεμική;

Ναι. "Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί" μας λέει ο Ηράκλειτος, εννοώντας ότι όλα στη ζωή κερδίζονται με μάχη. Τίποτα δεν σου χαρίζεται. Αν είσαι υπόδουλος, πρέπει να πολεμήσεις για απελευθερωθείς. Κι αν έχεις την τύχη να γεννηθείς και να είσαι ελεύθερος, σίγουρα κάποιος άλλος πολέμησε για σένα.

Επιτρέπεται να κρατάει τη σημαία μας κάποιος "μη Ελληνας;"

Το κάθε σχολείο, σύλλογος, ένωση, σύνδεσμος, σωματείο, ομάδα κλπ, θα έπρεπε να έχει το δικό του έμβλημα, το σήμα του δηλαδή και με αυτό να παρελαύνει.

Φυσικά το δικαίωμα να παρελάσει, θα πρέπει να έχει κάθε μαθητής του σχολείου, κάθε μέλος του συλλόγου, ή του σωματείου κ.λ.π. ανεξάρτητα από την εθνικότητα και τη θρησκεία του, εφόσον το επιθυμεί και του εξηγηθούν οι λόγοι για τους οποίους παρελαύνει:
Δηλαδή, φόρος τιμής στους πεσόντες για την Ελευθερία και την Ανεξαρτησία και υπόσχεση ότι και οι ίδιοι θα αγνωνιστούν και θα πράξουν ανάλογα κάτω από τα ελληνικά ιδεώδη.

Ο Σημαιοφόρος ειδικά, με το που σηκώνει τη σημαία, αποδέχεται ακόμα και να πεθάνει για αυτήν και τα ιδανικά της, εφοσον χρειαστεί, παρά να του πέσει από τα χέρια.

Η σημαία λοιπόν δεν είναι ούτε έπαθλο ούτε βραβείο ούτε αριστείο. Είναι τιμή κι ευθύνη για αυτόν που την φέρει.

Είναι ο Αντεντοκούμπο Ελληνας;

Είναι ο Πύρρος Δήμας; Είναι τα παιδιά των Ελλήνων ομογενών που έχουν γεννηθεί σε ξένη χώρα; Είναι τα παιδιά των ξένων που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα; Είναι ο Αμίρ το προσφυγάκι από το Αφγανιστάν που θέλει διακαώς να παρελάσει;

Ελληνας μπορείς να είσαι επειδή γεννήθηκες στην Ελλάδα μα αυτό δεν φτάνει. Μπορείς να είσαι επειδή σπούδασες ελληνικά μα κι αυτό δεν φτάνει. Μπορεί να είσαι επειδή έχεις έναν ή δυο γονείς Ελληνες μα κι αυτό επίσης δεν φτάνει από μόνο του.

Από την άλλη, μπορείς επίσης να είσαι Ελληνας με δυο γονείς αφρικανούς. Γεννημένος στην Ελλάδα ή αλλού. Μπορείς να είσαι Ελληνας Μουσουλμάνος (όπως οι Πομάκοι ή οι περισσότεροι Ρομά).

Μπορείς ακόμα να είσαι Ελληνας χωρίς να έχεις το διαβατήριο και τη "βούλα". Σαν τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ανδριανό:
"Αγάπησα αυτή τη γλώσσα (την ελληνική)... γιατί ό,τι έχει λεχθεί καλό από τον άνθρωπο έχει ως επί το πλείστον λεχθεί σ’ αυτή τη γλώσσα. Με τα λατινικά κυβέρνησα την αυτοκρατορία μου. Ο επιτάφιος μου θα χαραχτεί στα λατινικά στον τοίχο του μαυσωλείου μου στις όχθες του Τίβερη, ΑΛΛΑ ΕΓΩ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΧΩ ΣΚΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΖΗΣΕΙ."

Οπότε, δεν θα το πούμε εμείς ποιος είναι Ελληνας και ποιος όχι. Αυτό, θα το πουν οι ίδιοι. Με τις πράξεις, τα έργα τους και τον τρόπο ζωής τους.

Τέλος, η παρέλαση καμμία σχέση δεν έχει με στρατιωτική πειθαρχία και φασιστική ρομποτοποίηση των παιδιών, που διάβασα κάπου και με έπιασαν τα γέλια.

Η παρέλαση για τους Ελληνες και τους ελληνοπαιδευμένους, είναι εκείνη η μοναδική ώρα που ο ασύνταχτος, ελεύθερος κι απείθαρχος λαός μας (κι όσοι τον αποδέχονται και τον ακολουθούν), ΣΥΝΤΟΝΙΖΕΤΑΙ και συγχρονίζει το βήμα του, τη σκέψη του και την καρδιά του με το νταούλι, ακολουθώντας τη σημαία, για να τιμήσει όλα αυτά που είπαμε παραπάνω.

Χορός και μνημόσυνο ταυτόχρονα.

Το ίδιο νταούλι που χτυπάει άλλοτε σαν όργανο για γιορτή κι άλλοτε σαν τύμπανο του πολέμου. Του αιώνιου δηλαδή Αγώνα.

Ετσι, όταν στέλνουμε τα παιδιά μας στην παρέλαση, όταν γιορτάζουμε τις εθνικές επετείους (σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν είμαστε) δεν το κάνουμε για το φολκλορ, ούτε το παίζουμε Ελληναράδες.

Το κάνουμε "τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι" και με την κρυφή ελπίδα τα παιδιά μας να γίνουν "πολλώ κάρρονες" από εμας.

Επειδή κάθε γιορτή μας ανεξαιρέτως εμπεριέχει τη χαρμολύπη, έτσι και η 28η Οκτωβρίου εκτός από ημέρα αφιερωμένη στην άρνηση στην υποταγή και την υποδούλωση είναι και μέρα μνήμης.

Ενα πραγματικό μνημόσυνο σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα αυτόν, αποδεικνύοντας πως για ό,τι αξίζει κανείς να ζεί, αξίζει και να πεθαίνει.

Στη φωτογραφία βλέπουμε να παρελαύνουν στην πλατεία Συνταγματος (κατά άλλες πηγές στο Ναύπλιο και κατα άλλους στην Τρίπολη), την 28η Οκτωβρίου του 1946, μανάδες, χήρες και κόρες πεσόντων στους πολέμους του 1912-1922.

Αν κάποιος μισεί τον πόλεμο, είναι αυτές οι γυναίκες. Γιατί παρελαύνουν όμως; Για να μην ξεχάσουμε.

με σεβασμό,
Αννυ ΛιγνούΥ.Γ.2 Κι ένα σχόλιό μου πονηρό…. Αν πει ο δάσκαλος σε ΚΑΘΕ παιδάκι που ΘΕΛΕΙ να σηκώσει την σημαία, είτε είναι Ελληνόπουλο, είτε προσφυγόπουλο, αυτό που αναφέρει η Άννυ, ότι δηλαδή ο σημαιοφόρος, με του που την κρατήσει είναι σαν να ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ!!!! Τι υπογράφει;;;; ότι ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ΓΙ ΑΥΤΗΝ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΑΝΙΚΆ ΤΗΣ, ΕΦΟΣΟΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ, ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΣΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ.
Σκέψου… αν μάθαιναν αυτό όλα τα παιδιά, ΠΟΣΑ ΘΑ ΣΘΝΕΧΙΖΑΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ!!! Πόσα θα συνέχιζαν να ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ!!!!

ΚΑΙ (+) αυτό σημαίνει ότι για να ΠΡΟΚΛΗΘΕΙ το ζητούμενο, θα πρέπει το παιδάκι να ΤΟ ΦΤΑΣΕΙ!!!!!! Μόνο οι άξιοι λοιπόν θα την σήκωναν!!!

Είδες πόσο απλά τα ζητήματα λύνονται;

Υ.Γ.3 Και κάτι άλλο που μόλις μου ήρθε! Ο ΞΕΝΟΣ που σκέφτεται Ελληνικά είναι ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟΣ του Έλληνα που σκέφτεται Ελληνικά. Καθότι εκείνος ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΙΣ ΒΟΗΘΗΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ!!!!  Ήτοι: Δεν πατάει στα χώματα αυτά τα Ιερά!!! Δεν αναπνέει τον αέρα αυτόν της Ελευθερίας!!! Δεν ανοίγει το μάτι του κοιτώντας τα πέλαγά μας!!!!! 
ΧΩΡΙΣ αυτά το κατάφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου