Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πώς μπορείς, χρησιμοποιώντας τον κανόνα, να φανερώσεις το δίκαιοΘα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα τον εξοργισμένο ματατζή: http://fonaklas.blogspot.gr/2015/11/blog-post_257.html

Το εντυπωσιακό δεν είναι οι αηδίες που έγραψε (το θράσος των υπαίτιων/συναινούντων περισσεύει, είναι ίδιον τους να ζητούν από πάνω και τα ρέστα), εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι θεωρούν ότι έχει δίκιο! γι’ αυτό και τον αναπαράγουν.


Δεν είναι τόσο απλό να διαφανεί αν ο ματατζής έχει ή δεν έχει δίκιο όταν κατηγορεί τον λαό. Ο ματατζής, που δουλειά του είναι να βαράει αυτόν που αγωνίζεται, του βάζει τώρα κωλόχερο επειδή σταμάτησε, γιατί ήταν υποχρεωμένος αυτός ο άλλος να σώσει και τον μπάτσο που τον βαράει! Όχι, δεν είναι απλό, γιατί.. αυτό είναι άποψή μου! Βλέπω το θέμα από την δική μου μεριά!

Για πάμε να το δούμε λοιπόν από την πλευρά του μπάτσου. Να τσεκάρουμε τα δίκια του, χρησιμοποιώντας τον κανόνα: «Δίκαιο είναι αυτό που μπορεί να ισχύσει για όλους».
1ο (δίκιο του): Δεν φταίω εγώ, εντολές εκτελώ.
Στην χούντα και στην κατοχή με νόμους υποδουλώνουν τους λαούς. Με νόμους και διατάγματα που βγάζουν οι ίδιοι οι δικτάτορες και τύραννοι, ορίζουν τους βασανισμούς, τις λεηλασίας και τις εξολοθρεύσεις. Άρα, κατά το δίκιο του ματατζή, όποιος ΔΕΝ υπακούει στον δικτάτορα και στον εισβολέα είναι παράνομος. Άρα κακώς οι πρόγονοι αντιτάχθηκαν στην χούντα, πολέμησαν τους εχθρούς εισβολείς. Οι αγωνιστές πρόγονοι ήταν παράνομοι. (Δεν το κάνω εγώ να δείχνει γελοίο, γελοία είναι η δικαιολογία που έχουν εφεύρει.)
2ο: Σε τι θα βοηθούσα την χώρα μου αν έμενα κι εγώ άνεργος;
Αν έχει δίκιο σημαίνει ότι ΟΛΟΙ θα έπρεπε να κοιτάξουμε να διασφαλίσουμε την δουλειά μας κι όχι να ελευθερώσουμε την πατρίδα. Εν τω μεταξύ οι περισσότεροι από αυτούς που κατηγορεί ΔΕΝ βοηθούν τον προδότη όταν κάνουν την δουλειά τους! 
3ο: Έχω οικογένεια να θρέψω.
Αυτό σημαίνει ότι όσοι έχουν οικογένεια δεν πρέπει να πολεμούν.
Αν αυτό είναι δίκαιο δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κατηγορείται ο λαός που δεν αντιδρά; ΚΑΙ όλοι οι άλλοι, ακριβώς όπως ο ματατζής, κοιτούν την δουλίτσα τους και την οικογένειά τους. (Επίσης, ΚΑΙ όλοι οι άλλοι που κατηγορεί, ακριβώς όπως ο ίδιος, έχουν διαλέξει ανάμεσα στις 14.999 δικαιολογίες, αυτές που είναι στα μέτρα τους για να συνεχίσουν να μένουν άπραγοι. Αν αποδεχτούμε τις δικαιολογίες του ενός θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές και οι δικαιολογίες όλων των άλλων.)

Για να μην αφήσω όμως το θέμα ξεκρέμαστο, επειδή κατηγορεί για Σωστό λόγο το πλήθος, να εξετάσουμε και αυτή την παράμετρο: Κατηγορεί την μερίδα των ανθρώπων που αντί να αγωνιστούν ενάντια στον εχθρό, αντί να πολεμήσουν αυτόν που τους υποδουλώνει, πάνε και βγάζουν το άχτι τους οπουδήποτε αλλού! (Κι ακόμη πιο άνανδρα: ) πάνε και βγάζουν το άχτι τους ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ. Συμφωνώ απόλυτα, ΟΜΩΣ.. το ίδιο ακριβώς κάνεις κι εσύ ματατζή!!


Κι έρχεται εδώ και κοτσάρεται ο παρά του κανόνα (δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους κάτι που δεν το κάνεις εσύ) για να κλείσει το θεματάκι: Για να έχεις το δικαίωμα να κατηγορείς τον λαό πρέπει υποχρεωτικά ΕΣΥ ο ίδιος ΝΑ ΜΗΝ κάνεις αυτό για το οποίο τον κατηγορείς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου