Σελίδες

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

Μετατόπιση εγκεφάλου


Είναι ένα μικρό κλικ, και εξολοκλήρου στο χέρι του ανθρώπου.

Τελευταία έχω ερωτευθεί την σπηλαιολογία. Εντελώς τυχαία - συγκυρίες ευθύνονται - αξιώθηκα να κατέβω στο σπήλαιο του Ερμή, που βρίσκεται στα Τρίκαλα Κορινθίας.
Αυτό που ένιωσα μέσα στο σπήλαιο δεν το είχα ποτέ στην ζωή μου, σε κανέναν τόπο, με κανέναν άνθρωπο, ξανανιώσει. Αυτό που ένιωσα ήταν ότι… ΑΝΗΚΑ! Πρώτη φορά στη ζωή μου δεν ένιωθα ότι είμαι φερμένη από τον Άρη.
Μετά που το σκέφτηκα κατάλαβα ποιος ήταν ο λόγος που ένιωσα τόσο οικεία. Ήμουν αφημένη, απόλυτα ο εαυτός μου, χωρίς να προσπαθώ! (Και να που ανακαλύψαμε και τον τρόπο για να νιώθει οικεία ο άνθρωπος, όπου κι αν βρίσκεται, με όποιους, σε οποιεσδήποτε συνθήκες. Αποδεικνύεται επίσης ότι δεν ευθύνεται ΚΑΝΕΙΣ ΕΞΩΓΕΝΗΣ παράγοντας για το αίσθημα.)

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Πώς προέκυψε η άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας και με ποιον τρόπο μάς αγαπάμε


Μας αγαπάμε και μας βλέπουμε όπως μας αγάπησε και μας είδε.. ο γονιός μας.

Πριν πάμε στην ανάλυση, να δώσουμε την απάντηση στο πιο δυσαπάντητο πανανθρώπινο ερώτημα: Ποιος είναι καλός γονιός;
Απάντηση: Αυτός που πάνω από το θέλω/δεν θέλω, μπορώ/δεν μπορώ του, βάζει το συμφέρον-όφελος του παιδιού του. (Η ανάλυση του ατομισμού εδώ)

Πώς ανακαλύπτεις ό,τι υποβόσκει


Για αρχή να πούμε ότι σε λίγο όλα αυτά θα είναι για τον πάσα ένα απολύτως φανερά. (Ήδη ο καθείς το αντιλαμβάνεται, αν κάτι υποβόσκει. Δεν μπορεί να ορίσει τι είναι, αλλά ούτε και είναι εντελώς σίγουρος για αυτό που με τις κεραίες του πιάνει, και είναι ο λόγος που στέκει απλά καχύποπτος. Για να μπορεί ο άνθρωπος να δει ξεκάθαρα και απόλυτα θα πρέπει να έχει αυτογνωσία -να πω καλύτερα να ορίζει τον εαυτό του. Κάτι που δεν έχει ακόμα συμβεί, είναι όμως καθ’ οδόν -αφορά τον πάσα ένα. Προς ώρας κρατάμε ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι κάτι υπάρχει, που σίγουρα δεν είναι ηθικό.)

Η αίσθηση της ανημπόριας δεν είναι πραγματικότητα


(Είναι και κλειδί για το φτιάξιμο του εαυτού) : Η ανημπόρια που αισθανόμαστε αφορά σε ΕΝΘΥΜΗΣΗ!!!

Όταν ήμασταν μικροί δεν μπορούσαμε να διαχειριστούμε κάποιες δύσκολες καταστάσεις, και είναι απόλυτα λογικό, δεν είχαμε τα εργαλεία να τις διαχειριστούμε. Παρατηρείται όμως το εξής «παράλογο», όταν μεγαλώσουμε, κι ενώ έχουμε όλα τα εργαλεία, συνεχίζουμε να νιώθουμε ανίκανοι να τις διαχειριστούμε!! Ο λόγος;

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ελληνικότητα


Άκουσα μια πολύ όμορφη λέξη «αλλοκεντρισμός» η οποία είναι η αντίθετη του «εγωκεντρισμός». Αποδίδεται στον Έλληνα διότι εκείνος ΕΜΦΑΝΙΣΕ την έννοια (δεν έφτιαξε απλά την λέξη, αναδείχθηκε το νόημά της από την στάση του).

Μία από τις στάσεις που αναδείκνυε τον αλλοκεντρισμό ήταν ότι οι Έλληνες πάλευαν, όχι για τους ίδιους, αλλά για τις επόμενες γενεές.

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

Το μέσον το ιδεατόν


Ο άνθρωπος πρέπει να ΚΟΙΤΑ (κατάματα) το ηθικό που του υπαγορεύει η συνείδησή του. (Να μην το κοντράρει, να μην προσπαθεί να το μεταλλάξει, ή να το αναιρέσει, ή να το ξεχάσει, ή να το κρύψει.) Κοιτώντας το κατάματα να αναρωτηθεί αν ΘΕΛΕΙ να το κάνει. Αν δεν θέλει δεν πρέπει να το κάνει. Αν θέλει, τότε να το κάνει μέχρι του σημείου που δεν τον φθείρει. Αν αντιληφθεί ότι φθείρεται να το σταματήσει. (Το ηθικό -αναγκαστικά- αυξάνει τον άνθρωπο. Στην περίπτωση που τον λιγοστεύει ευθύνεται ο λόγος που το κάνει -ο λόγος είναι λάθος, όχι αυτό που του υπαγόρευσε η συνείδησή του.)

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΙ


Ονειροπόλος είναι αυτός που μπορεί να βρει τον δρόμο του μόνο στο φως του φεγγαριού. Τιμωρία του είναι ότι βλέπει το ξημέρωμα πριν τον υπόλοιπο κόσμο. - ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ

Αυτή είναι και η κατάρα του! Η πιο γλυκιά και πικρή συνάμα, η πιο αποκηρυγμένη και γι'αυτό ανεκτίμητης αξίας, η πιο επικίνδυνη και γι'αυτό άξια μόνο για όσους αντέχουν να τη βαστάξουν, η πιο μαγική και συνάμα απαιτητική, η πιο δύσκολη να περιγραφεί με τη συνηθισμένη μορφή ανθρώπινης έκφρασης, κατάρα του κόσμου ετούτου. 
Αλλά τι θα'τανε ο κόσμος χωρίς τους "καταραμένους" του; Αν όχι καταδικασμένος, από πολύ παλιά,  σε έλλειψη οξυγόνου και σε  πλήρη μαρασμό;

 Ονειροπόλοι είναι αυτοί που, με τις (μυστηριώδεις για την κοινή λογική) ενοράσεις και τα όνειρά τους και τη διάθεσή τους να γυρέψουν την εκπλήρωσή τους, επιτρέπουν ακόμα στη γη να γυρνάει!

Ποια είναι η σωστή στάση ζωής


Σωστή θα πούμε τη στάση εκείνη που έχει θετικά αποτελέσματα για τον ίδιο τον άνθρωπο, αλλά όχι μόνο πρόσκαιρα. Το αντίθετο, όσο περνάνε τα χρόνια τόσο το όφελος θα αυξάνεται.

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και εν ριπή οφθαλμού (προσδεθείτε)


Αυτό που θα αλλάξει είναι: Θα ΑΝΑΓΚΑΣΤΕΙ ο ατομιστής να γίνει ευσυνείδητος.

Πώς θα γίνει αυτό το μαγικό; Η κανονική απάντηση είναι: Νομοτελειακά. Αλλά… δεν θα το αφήσω έτσι το θεματάκι, να ίπταται, για να θεωρηθεί διακαής πόθος ουτοπικών/αιθεροβάμωνων, οπότε -και με μεγάλη μου χαρά- επεξηγώ:

Υπάρχει ένα παιδικό παιχνίδι που λέγεται «Το κορόιδο». Πετάει τη μπάλα το ένα παιδάκι στο άλλο κι όταν ειπωθεί το στοπ, το παιδάκι στου οποίου τα χέρια έμεινε η μπάλα είναι το κορόιδο.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Να μην απορούμε καθόλου


Παρατηρείται το εξής, κάποιος που κάνει αυτό που κάνει όλος ο κόσμος, έχει την ευθύνη της επιτυχίας, αλλά για την αποτυχία του ευθύνεται κάποιος άλλος. Πώς γίνεται αυτό;

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

Κάπνισμα

Το τσιγάρο, όπως και το αλκοόλ είναι κάκιστες έξεις. Όπως όμως και το να το ρίχνει κάποιος στο φαί! (Υπάρχουν επίσης και καθόλα υγιεινές συνήθειες, που όμως γίνονται για τον ίδιο λόγο, και οι οποίες αποβαίνουν το ίδιο καταστροφικές για την υγεία του ανθρώπου -ακριβώς όσο το τσιγάρο-, όπως: το σεξ, η δουλειά κλπ. Θα γίνει πιο κατανοητό παρακάτω.)

Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Για όσους δεν ισχύει αυτό που ισχυρίζονται

Εκτός από την αίσθηση ντροπής, που αφορά μόνο λίγους -τους ηθικούς- προκύπτει και μία άλλη κατάσταση, που αφορά τους άλλους, τους ανήθικους, κι αυτή είναι: Αυτό που ισχυρίζεται δεν μπορεί να το σηκώσει.

Θα το πάω πλαγίως.. Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ τα βίντεο που αναρτά το διαδικτυακό κανάλι Φρυκτωρίες, με ομιλίες μελετητών πάνω στα αρχαία κείμενα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί πολλά χρόνια με αυτά, έχουν δηλώσει το εξής: Κάθε φορά που διαβάζουν ΤΟ ΙΔΙΟ κείμενο, άλλα πράγματα καταλαβαίνουν (πράγματα νέα, που δεν αναιρούν τα παλιά, προσθέτουν σε αυτά).

Ντροπή

Είδα ένα βίντεο με δύο αξιαγάπητες νεαρές κοπέλες που σπουδάζουν στο Πεκίνο και διαφημίζουν τις ομορφιές της Ελλάδας. Αφορά αποσπάσματα από τις περιηγήσεις τους, δείχνει τις κοπέλες χαρωπές να λένε «είμαστε στον Εθνικό Κήπο», «είμαστε στα Αναφιώτικα», «είμαστε στη Σαντορίνη», «είμαστε στην Κύπρο» και ωπ.. πώς δεν έγινε διπλωματικό επεισόδιο; (Τις φαντάστηκα στην Πόλη να λένε «είμαστε στην Αγιά Σοφιά».)

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Θεμελιώδης Κανόνας

(αφορά σε ολόκληρη την ανθρώπινη ύπαρξη)

Πριν τον κανόνα να πούμε ότι ό,τι έχει τεθεί και τηρείται ως θέσφατο, είναι το αντίθετο του σωστού. Θα χρησιμοποιήσω ως παράδειγμα την παιδεία: ως κολώνα-βάση της έχει την παπαγαλία, η οποία παπαγαλία καταστρέφει την κρίση του ανθρώπου. Που σημαίνει ότι πηγαίνει το άτομο πλήρως ικανοτήτων να μορφωθεί και αποφοιτεί με κατεστραμμένες όλες τις εγγενείς ικανότητές του.